Táblázatkezelés‎ > ‎Dolgozatok‎ > ‎

C13 2016.04.06.

Mentsd le a dolgozat2.ods állományt, majd nevezd át a saját nevedre (xy.ods). Ebben a munkafüzetben kell megoldanod az öt feladatot, majd ezt kell beküldened a szokásos email-címre.

1. feladat

Egy bankból felvettük X forint kölcsönt, 20 évre, éves P%-os kamatra. (Mindig év végén növekszik a tartozásunk a kamattal, december 31-én.) Minden hónap elején törlesztünk Y forintot a tartozásból. Számítsuk ki, hogy milyen havi törlesztőrészlet esetén fizetjük ki tartozásunkat a 20. év végére.

2. feladat

Az an sorozatról azt tudjuk, hogy a1=2016 és an+1= (az első n elem maximuma)  / (n+1), ahol az osztás maradék nélküli. Számoljuk ki a sorozat első 20 elemét.

3. feladat

Egy FEJ / ÍRÁS sorozatot az 'F' és 'I' betűkkel írtunk le. 

a) Feltételes formázással színezzük ki a FEJ-eket zöldre.
b) Számoljuk ki képlettel, hogy a sorozatban hányszor áll egymás mellett három azonos jel. (Az FFFF sorozatban kétszer, az első és második karakterrel kezdődően.) A számoláshoz segédcellákat is használhatunk, részeredmények előállításához.

4. feladat

Egy felvételin 6 feladatot kellett megoldani, mindegyik 10 pontos volt. A felvételi bizottság figyelembe veszi az országos legjobb versenyeredményt is. Ha a legjobb helyezés első, az 20 pontot ér, ha második, az 10 pontot, végül egy harmadik hely 5 exrta pontot eredményez. A további helyezésekért nem jár pluszpont. Számoljuk ki a felvételizők összesített pontszámát és rendezzük pont szerint csökkenő sorrendbe a kapott táblázatot.

5. feladat

Feljegyeztük egy iskolai magasugró versenyen az indulók legjobb ugrását. 

a) Határozd meg képlettel a verseny győztesét (a nevét)! 
b) Az ugrásokat tartalmazó cellák formátumát úgy állítsd be, hogy látszódjon a mértékegység is: (cm).