Adatok exportálása és importálása

Ha a táblázatunkban tárolt adatokat más program számára fogyasztható formában szeretnénk lementeni, vagy más program által létrehozott adatokat szeretnénk munkafüzetünkbe betölteni, szükségünk van egy olyan formátumra, amivel ez megvalósítható. Erre a célra a vesszővel elválasztott értékek (Coma Separated Values, CSV) formátumot szokás használni.

A CSV fájlok egyszerű szövegfájlok, amelyekben a sorok a munkafüzet sorainak felelnek meg. A cellák tartalmát valamilyen határolójel segítségével választhatjuk el egymástól. A tipikus elválasztó jelek:
  • vessző
  • pontosvessző
  • tabulátor
  • szóköz
Talán a tabulátor használata a legcélszerűbb, a többi karakter más értelemben is szerepelhet az adatok között, például a tizedes törtek tartalmaznak vesszőt, és nem szerencsés ezt a vesszőt elválasztó jelként értelmezni.

Adatok a táblázatban


Fontos megjegyezni, hogy amikor CSV formátumba mentjük az adatokat, elveszítünk lényegében minden formázást, és a képletek / formulák is aktuális értékükkel lesznek helyettesítve. Az is látható a példán, hogy a munkafüzetben használt "pénznem" formátum helyett szövegként kerülnek mentésre a cellákban tárolt befizetések.

Adatok a CSV állományban


A nem látható karakter megjelenítésével:


CSV írása és olvasása Libre Office alatt

A CSV beceneve "Struktúrált szöveg":


A CSV állomány beolvasásakor be kell állítanunk a karakterkódolást (például UTF-8), és azt, hogy mi az elválasztó jel (például tabulátor).A beolvasás után ne felejtsük el lementeni az adatokat a táblázatkezelő saját formátumában (például ODF-munkafüzet, .ODS).