A táblázat tartalma

A táblázatkezelők munkafüzetekkel dolgoznak. A munkafüzetek munkalapokból állnak, a munkalapok sorokba és oszlopokba rendezett cellákban tárolják az adatokat.  A cellákat a sor száma és az oszlop betűje azonosítja. 


A cellák - többek között - számokat, szöveget, formulákat tárolhatnak. LibreOffice Calc 3.4 esetében a sorok maximális száma 1048576 = 220, az oszlopok maximális száma 1024 (kódja: AMJ), a munkalapok maximális száma ???.

Cellák

A cellákat (legalább) három megközelítésben kell vizsgálnunk, ha érteni akarjuk, mi történik egy táblázatban.

Cella tartalma:
Amit begépeltünk vagy bemásoltunk a cellába. Lehet konstans (szám, szöveg, dátum, logikai érték), vagy képlet. A képletek konstansokból, cellahivatkozásokból, aritmetikai műveletekből és munkalap függvényekből építhetők fel.

Cella értéke:
Konstans tartalom esetén a konstans maga, képlet esetén a kiértékeléskor kapott érték.

Cella megjelenése:
A cella értéke a beállított cellaformátumtól függően többféle módon jelenhet meg. Bonyolítja a helyzetet, hogy a táblázatkezelő a cella tartalmának megadásakor megpróbálja automatikusan beállítani a cella formátumát.

Az, hogy a cella nem rendelkezik típussal (mint a programozási nyelvek változói), csupán megjelenési formátummal, egészen komoly hibákhoz vezethet. Erre mutatunk az alábbiakban egy példát. (Magyarázat.)