Sudoku

Készítsük el a kép és a mellélelt PDF minta, továbbá a leírás alapján az Abacus folyóirat Sudoku versenyének szeptemberi oldalát!

Beállítások

  1. Az oldal A4-es méretű, a bal és jobb margó 1cm, az alsó és felső margó 1,5cm.
  2. A cím előtti képet a dokumentumszerkesztő vektorgrafikus eszközeivel kell elkészíteni. A lekerekített téglalap és a napocska egymáshoz képest vízszintesen és függőlegesen is középre igazított. A két objektum csoportosítva van, és az így kapott képre körbefuttatást alkalmaztunk.
  3. A főcím 16pt méretű, minden más 12pt méretű. A "Mi az a Sudoku?" cím Címsor1 stílusú, a feladványban szereplő számok betűtípusa Arial Black, minden más Times New Roman betűtípusú, alapértelmezett stílusú szöveg.
  4. A két hasáb között 1 cm térköz van, szélességük egyenlő. A hasábokban a szöveg sorkizárt, ezért elválasztást is alkalmaztunk.
  5. A feladvány táblázatának 3x3-as blokkjai vastagabban vannak keretezve. A beírt számok a cellákban középre igazítottak. A táblázat celláinak szélessége és magassága is 1cm.
  6. A láblécet be kell gépelni, középre kell zárni és félkövérre kell állítani.

Minta

SUDOKU.PDF

Cím


A feladvány


Oldalkép


Forrás


SUDOKU
rovatvezető: Csordás Péter

Ebben a tanévben is meghirdetjük a sudoku pontversenyt. Minden hónapban egy feladványt tűzünk ki. A helyes megfejtésért fordulónként 10 pontot kap a versenyző (az elérhető maximális pontszám 70 pont), minden hibásan beírt szám esetén egy-egy pontot levonunk. Az elért pontszámok megtekinthetők a MATEGYE Alapítvány honlapján (www.mategye.hu). A legtöbb pontot elért versenyzőket a tanáv végén jutalomban részesítjük.

Mi az a Sudoku?

A "szúdoku" név egy hosszabb japán kifejezés rövidítése. Az eredeti név jelentése: "a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek" ( szúdzsi va dokusin ni kagiru). Ez a japán Nikoli Co. Ltd. bejegyzett védjegye.

A megoldott szúdoku egy speciális latin négyzet. Latin négyzetekkel kapcsolatos munkássága miatt sokan úgy tartják, a játék ötlete Leonhard Eulertől származik.

A játék ma ismert változatát az amerikai Howard Garns alkotta meg 1979-ben. A rejtvényt a Dell Magazines adta ki Number Place címmel. A játék 1986-ban nagy népszerűségre tett szert Japánban, mikor a Nikoli kiadta a játék japán változatát. A nemzetközi siker 2005-ben érkezett el.

A szúdoku meglepően egyszerű szabályokon alapul - igazán nem az a fajta rejtvény, amiről azt gondolnánk, hogy álmatlan éjszakákat okoz. Egy 9 x 9 négyzetből álló nagy négyzetben kell elhelyezni a számokat 1-től 9-ig úgy, hogy egy tetszőleges sorban, oszlopban és háromszor hármas négyzetben mindegyik szám csupán egyszer forduljon elő. Segítségül bizonyos számokat előre megadnak.

Az ábrán látható feladványt a szabályoknak megfelelően kell kitölteni, és az alábbi címre beküldeni. A feladvány megoldását másold át egy négyzethálós lapra, esetleg fénymásold ki az újságból. A beküldött megoldáson tüntesd fel a neved, osztályod és a nevezéskor használt négyjegyű sorszámot. (A sorszám az újság szeptemberi vagy októberi számának belső hátsó borítóján található.) Csak ezekkel az adatokkal ellátott megfejtések vesznek részt a versenyben.