Hálózatok‎ > ‎

Internet történet

Az ARPANET kialakulása

1957: Szputnyik pánik AmerikábanA mai Internet őse az USA-ban, Eisenhower elnökségének idején jött létre. Az amerikai hadsereg egy akkoriban nagyon is lehetséges (atom)támadás esetén is működő számítógéprendszert akart létrehozni, mely egyes részeinek megsemmisülése esetén is működőképes maradhatott. 1957-ben a nagy rivális - Szovjetunió - mesterséges műholdat (szputnyik) állított pályára, sokkolva ezzel az amerikai hadvezetést. A Szputnyik 1 fellövése után - enyhítendő a technológiai hátrányt - létrejött a Defence Advanced Research Project Agency (DARPA), amely állami finanszírozással kidolgozta az NCP protokollt, a mai TCP/IP protokoll ősét. Ez egy több központú, ún. csomagkapcsolt hálózatként működött. (Az adatokat kisebb csomagokban továbbítja.)

1962-1967: Az ARPANET tervezése

A DARPA által tervezett hálózat neve ARPANET lett. Érdekesség, hogy az eleinte katonai célokra szánt hálózat terveit nem titkos laboratóriumokban fejlesztették ki, hanem teljesen nyilvánosan, nagy amerikai egyetemek (MIT, Berkeley) bevonásával.

1969: Az ARPANET indulása  • SRI: Stanford Research Institute
  • UTAH: University of Utah
  • UCSB: University of California Santa Barbara
  • UCLA: University of California Los Angeles

1972: Az ARPANET publikussá válik

Elindul az elektronikus levelezés, ami 1973-ra teljes ARPANET forgalom 75 százaléka.

Az Internet születése

1973: A TCP/IP hivatkozási modell

A TCP/IP modell a mai napig az Internetet működtető szoftverek alapja.

1972-1982: Hálózatok szerte a világon

Telenet, Span, Usenet, Eunet, EARN. Ebben az időszakban meglehetősen kaotikus a fejlődés, ekkor indulnak be az első kereskedelmi szolgáltatások, és ekkor csatlakozik Európa a Hálóhoz.

1982-1984: Az Internet TCP/IP alapokra kerül

A katonai hálózatot leválasztják az Internetről, és hivatalosan a TCP/IP lesz a világháló szabvány kommunikációs protokollja.

World Wide Web

1984: A DNS szolgáltatás indítása

DNS = Domain Name System, Tartomány Nevek Rendszere. A DNS egy az egész világon elosztottan működő adatbázis, ami az Internetre kötött gépek IP-címe és tartományneve közötti megfeleltetést tárolja. (Például: www.berzsenyi.hu=195.38.127.41.)

1989-1990: Weblapok és böngészők

A világháló jelenleg leggyakrabban használt szolgáltatása a weblapok közötti böngészés lehetősége. Ennek alapjait (a HTTP protokollt) egy európai kutató, Tim Berners-Lee, a CERN (Európai Atommagkutató Központ) fizikusa hozta létre.


A világháló alapötletén túl elkészítette az első böngészőprogramot is.1990: Az első keresőmotor (Archie)

Méretek

A Netcraft 2009 januári felmérése szerint 185,497,213 szerver ("site") érhető el az Interneten. Ez a szám nem tartalmazza az Internet hozzáféréssel rendelkező, de szolgáltatást nem futtató számítógépeket.


Egy 2008-as felmérés szerint (link a forrásoknál) az emberiség 22%-a, 1,463,632,361 ember használ Internetet.

Egy 2010-es állapotot bemutató "infografika" (klikk a nagyobb mérethez):

Források és hivatkozások