Hálózatok‎ > ‎

Az OSI/ISO hivatkozási modell

Rövid áttekintés.

Történet

Mit jelent a "rétegelt" modell?

Fizikai réteg

Feladata: Egy 0-1 sorozat (bitsorozat) továbbítása két közvetlenül összekapcsolt számítógép között.

Ide tartozik a hálózati illesztők (hálózati kártya, modem) tervezése, a kábelezés kérdése, illetve általánosabban az átviteli közeg és a 0-1 információ fizikai reprezentálásának kérdése, a topológia és a csomóponti eszközök.

Adatkapcsolati réteg

Feladata: a fizikai rétegben nem garantált a hibamentes kommunikáció. Az adatkapcsolati réteg fő feladata tehát a hibaészlelés és a hibajavítás, röviden: hibamentes kommunikáció biztosítása két közvetlenül összekapcsolt gép között.

Szokás két alrétegre bontani: MAC (Media Access Control), közeghozzáférést szabályozó alréteg, és LLC (Logical Link Control), logikai kapcsolat vezérlés.

A hibaészlelés és hibajavítás érdekében az adatkapcsolati réteg keretekre (frame) bontva továbbítja az információt, a keretek az adatokon túl hibakezelésre használható kódot is tartalmaznak. (EDC (Error Detection Code), hibaészlelő kód, ECC (Error Correction Code), hibajavító kód.)

Hálózati réteg

Feladata: Ebben a rétegben definiáljuk, hogyan címezhetők meg a hálózatba kötött gépek. Ezen cím-információ alapján olyan gépek között is kell tudnunk adatot továbbítani, amelyek nem közvetlenül vannak összekötve. Ehhez a hálózati réteg forgalomirányítási (útvonalkiválasztási) szolgáltatásokat biztosít.

Szállítási réteg

Feladata: A hálózati rétegben elveszhetnek csomagok, és az is előfordulhat, hogy egy nagyobb üzenet részei rossz sorrendben érkeznek meg. A szállítási réteg biztosítja a veszteségmentes és sorrendhelyes csomagküldést és fogadást.

Viszony réteg

Feladata: több-résztvevős kommunikáció vezérlése, például konferencia-beszélgetések.

Megjelenítési réteg

Feladata: adatok kódolása (pl. nemzeti karakterkészletek), tömörítése és titkosítása.

Alkalmazási réteg

Feladata: Minden, amire a hálózatot használjuk.

Források