Grafika‎ > ‎Vektorgrafika‎ > ‎Gyakorló feladatok‎ > ‎

Számítógépasztal

Siegler Gábor feladata

Vektorgrafikus rajzoló program segítségével készítsük el egy iskolai számítógépasztal rajzát két diákkal és számítógépekkel!

Feladatok


  1. Munkánkat a program formátumának megfelelően pad néven mentsük!
  2. A diákok egyszerűsített rajzának elkészítéséhez a következő alapelemeket rajzoljuk meg!

  3. Az első ellipszisből és körből a diák ruháját, karjait, a második, kicsit kisebb ellipszisből és körből a haját, az utolsó ellipszisből a fejét készítsük el! A síkidomokat színezzük ki! Segítségül: a bőr 236, 135, 142 RGB kódú szín lehet. A többi szín szabadon válaszható.

  4. A síkidomokból állítsuk össze a képet! A kék és a barna köröket előtte még egy példányban másoljuk le. A két kék kört mozgassuk az ellipszis széléhez, ezek lesznek a karok! A bőrszínű ellipszist tegyük a kék ellipszis közepére (kopasz fej)! A barna ellipszist (a hajat) tegyük úgy a fejre, hogy egy kis része elől kilátszódjon az arcnak! A két kisebb barna kört tegyük oldalt, hátrafelé copfnak! Így lányt rajzoltunk.

  5. A számítógépet ábrázoló síkidomot téglalapból és körből az unió műveletével rajzolhatjuk meg. A billentyűzeten a gombokat 3 szaggatott vonal jelöli.
  6. Az ábra összeállításához a másolás, a tükrözés és a forgatás eszközeit alkalmazzuk. A kész részleteket érdemes csoportba foglalni, hogy másolni vagy mozgatni könnyebb legyen.