Grafika‎ > ‎Rasztergrafika‎ > ‎

GIMP felhasználói felület

Rasztergrafikai műveletek elvégzésére (fotók kezelése, weblap grafikák készítése, egyszerű ábrák rajzolása) az egyik legokosabb és legnépszerűbb ingyenes, nyílt forráskódú program a GIMP. 

Többablakos felület

A GIMP többablakos felülettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az alap eszköztár és az összes megnyitott kép külön ablakban jelenik meg. (Nagyobb képernyőn használható jól ki ez a beállítás.)


A 2.8-as verziótól az Ablakok menüben van "Egyablakos" mód. Így nem kell az egymást eltakaró ablakokkal bajlódni, de ennek az az ára, hogy például a szerkesztő (fő) ablak kisebb lesz.

FőablakEszközbeállítások

A fő eszköztár bármelyik eleméhez több beállítás tartozhat. Az eszköz ikonjára duplán kattintva megnyílik a beállításokhoz tartozó párbeszédablak.


A képen például a ceruza eszköz beállításai láthatók.

Eszköztárak dokkolása

Az eszköztárak "lebeghetnek" külön ablakban, vagy "bedokkolhatók valamelyik már nyitott dokk ablakba. A fenti kép a bedokkolt állapotot mutatja, az alábbi pedig a külön ablakot.


A ki-be dokkolás úgy történik, hogy az eszköztár "fülét" bal gombbal "megfogjuk", és a dokk ablakba húzzuk, illetve onnan kihúzzuk.