Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Táblázatkezelés‎ > ‎

Uszoda

Egy uszoda pénztárának február havi adatai állnak rendelkezésre a februar.txt állományban. A különböző belépők eladási adatait elemezze táblázatkezelő program segítségével a leírás alapján!

Feladatok

 1. Nyissa meg táblázatkezelő program segítségével a februar.txt adatfájlt (tabulátorral tagolt szövegfájl)! Mentse a táblázatot a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában bevetel néven!
 2. A munkalapot nevezze át Bevétel névre!
 3. Az első sor celláiban lévő szövegek hosszúak, ezért a mintának megfelelően, 90º-kal elforgatva, sortöréssel jelenjenek meg!
 4. A „Dátum” oszlopban február hónap napjainak sorszámával (1-től 28-ig) töltse fel a cellákat!
 5. A „Nap” oszlop celláit a napok nevével töltse fel úgy, hogy tudjuk, február 1. szerda volt!
 6. A következő három oszlopban (C, D és E oszlopban) az egyes belépőtípusokból naponta eladott jegyek száma található. Készítse el a belépőkhöz tartozó árlapot! Az I1 cellába írja, hogy „Árak” és a C1:E1 tartományt másolja le J1 cellától kezdve! A J2:L2 tartományba írja be a minta alapján az árakat!


 7. Az F oszlopban összegezze minden napra, hogy hány jegyet adtak el! A G oszlopban számítsa ki a napi bevételt a jegyárak figyelembevételével!
 8. Az oszlopok alján (a 30. sorban) minden belépőtípushoz számítsa ki a februárban eladott jegyek számát és a teljes bevételt!
 9. Formázza a táblázatot a mintának megfelelően! A vonalak a táblázat és a fejléc körül vastagok, a belsők vékonyak. A többi cellát ne szegélyezze! A táblázatban szereplő pénzösszegek a minta szerinti pénznem formátummal szerepeljenek!
 10. A C32:G32 tartományban határozza meg függvénnyel a februári hétvégék (szombatok és vasárnapok) forgalmát összesítve! Segédtáblát használhat az A és B oszlopban a táblázat alatt!
 11. Ábrázolja külön munkalapon lévő diagramon a napok függvényében a bevételt! A diagram címe „Február”, az értéktengely felirata „Napi bevétel” legyen! A diagram ne tartalmazzon jelmagyarázatot!