Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Táblázatkezelés‎ > ‎

Távolugrás

Az Ifjú olimpiai reménységek távolugróversenyének egyik selejtezőjén három egyesület három-három versenyzője indul. A tavol.txt állomány tartalmazza a versenyzők adatait és elért eredményeiket. (Az "x" az érvénytelen ugrásokat jelzi.)
Táblázatkezelő program segítségével oldja meg a következő feladatokat!

Feladatok

 1. Töltse be a tavol.txt fájlt a táblázatkezelőbe és mentse el tavol néven, a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában!
 2. A csapat és az 1. ugrás oszlopa közé szúrjon be egy új oszlopot! Az oszlop fejlécébe kerüljön be az Egyéni csúcs felirat! Írjon be minden sorba egy-egy 610 és 690 közötti értéket!
 3. Az egyéni csúcs és az ugrások oszlopaiban szereplő számadatoknál jelenítse meg a cm mértékegységet!
 4. A 6. ugrást követő oszlopban jelenítse meg a versenyen elért legjobb eredményt! Az oszlop neve Legjobb eredmény legyen!
 5. A táblázat rekordjait rendezze az elért (legjobb) eredmény szerint csökkenő sorrendbe!
 6. A versenyzők eredményéből csapateredményt is számítanak, amelyet az egyes versenyzők legjobb eredményének összeadásával határoznak meg. A C13:C15 tartományba írja be (másolja át) a csapatok neveit, majd a csapatnevek mellett a D oszlopban függvény segítségével adja meg az általuk elért pontszámot! A függvényt tartalmazó képletet úgy alkossa meg, hogy hibamentesen másolható legyen!
 7. Az A1:C10 tartományt másolja le A18-as bal felső pozícióval úgy, hogy az eredeti értékek változásával a másolat adatai is változzanak! Minden sorban, a D oszlopban jelenítse meg a versenyző által elért legjobb eredményt!
 8. Az E18-os cellába írja be a Csúcs szót, majd alatta versenyzőnként tüntesse fel, ha egyéni csúcsot ugrott (a versenyen elért legjobbja nagyobb, mint a feltüntetett egyéni csúcsa), egyéb esetekben semmi ne jelenjen meg a cellában! A függvényt tartalmazó képletet úgy alkossa meg, hogy az másolható legyen!
 9. Az L oszlopban tüntesse fel, hogy az adott versenyző hányadik ugrásánál érte el a legjobb eredményt! Az oszlop neve Legjobb ugrás legyen!
 10. Készítsen oszlopdiagramot, a mintának megfelelő helyen, amely a dobogósok eredményét ábrázolja! A diagram címe Dobogósok legyen! A diagramhoz ne tartozzék jelmagyarázat, a versenyzők neve csak az oszlopok felett legyen olvasható! Az egyes oszlopok színe hasonlítson az érem színéhez (arany-sárga, ezüst-szürke, bronz-barna)!
 11. Szúrjon be a lap tetejére egy üres sort, amelynek az első cellájába írja az Olimpiai reménységek versenye szöveget!
 12. Egészítse ki a munkalapot a mintán látható szövegekkel, majd végezze el a lapon látható mintának megfelelő formázási műveleteket!
 13. A csapatverseny eredményeitől balra lévő üres hely közepére szúrja be az olimpiai öt karikát ( olimpia.gif )! Ne legyen 2 oszlopnál szélesebb és 3 sornál magasabb!

Minta