Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Táblázatkezelés‎ > ‎

Sikerfilm

A mozifilmek népszerűségének többféle mérőszáma ismert. Ezek közül az egyik leggyakoribb index a film árbevételének nagysága. Ebből a szempontból az elmúlt évek egyik népszerű mozifilmjének az USA-ban elért napi adatait rögzítettük a bevetelek.txt tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású állományában. Ezen adatok feldolgozása lesz a feladata a leírás és a minta alapján.

Az adathalmaz időrendben tartalmazza, hogy mely napokon vetítették a filmet, az egyes napokon hány moziban játszották, és mennyi volt dollárban az aznapi összes bevétel az eladott jegyekből.

A megoldás során vegye figyelembe a következőket:
 • Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használjon, hogy az alapadatok módosítása esetén is a kívánt eredményeket kapja!
 • Amennyiben egy tartományon belül több cellában is azonos műveletet kell végrehajtani, alkalmazzon másolható képleteket!
 • Ha egy részfeladatban fel akarja használni egy korábbi részfeladat eredményét, de azt nem sikerült teljesen megoldania, használja a megoldását úgy, ahogy van, vagy írjon be valószínűnek tartott adatokat! Így ugyanis pontokat kaphat erre a részfeladatra is.
 • Amennyiben szükséges, segédszámításokat az L oszloptól jobbra végezzen!

Feladatok

 1. Töltse be a bevetelek.txt szövegfájlt a táblázatkezelőbe az A1-es cellától kezdődően! Munkáját sikerfilm néven mentse el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában!
 2. A J1-es cellában határozza meg a vetítési időszak alatt befolyt összes bevételt!
 3. A J2-es cellában határozza meg a megadott vetítési időszak átlagos napi jegybevételét!
 4. A J3-as cellában határozza meg, hogy hány olyan vetítési nap volt, amikor nagyobb volt a napi bevétel az átlagos napi bevételnél!
 5. A J4-es cellában határozza meg a legnagyobb bevételt hozó nap dátumát! Ügyeljen, hogy az eredmény dátum formátumban jelenjen meg!
 6. A film vetítése nem volt folytonos, azaz voltak olyan napok a rögzített időtartományban, amikor nem vetítették azt moziban. A J5-ös cellában határozza meg a leghosszabb összefüggő időszakaszt napokban, amikor nem vetítették a filmet!
 7. Az F3:F319 tartományban határozza meg az egyes napokig elért összes jegybevételt!
 8. A D2:D319 tartományban határozza meg, hogy az egyes napokon mennyi volt az átlagos mozinkénti jegybevétel! Az eredményt kerekítse egészekre a kerekítés matematikai szabályai szerint!
 9. Határozza meg a G3:G319 tartományban – a mintának megfelelő formátumban –, hogy az aznapi bevétel hány százalékkal több vagy kevesebb az előző vetítési naphoz képest!
 10. Formázza a táblázatot a mintának megfelelően! Szegélyezze az A1:G319 tartományt! Az A1:G1 tartományban állítsa be az igazítást és a betűstílust, valamint alakítsa ki a kétsoros megjelenítést! A C2:F319 tartományban alkalmazzon ezres tagolást! Az oszlopszélességeket állítsa be úgy, hogy minden adat olvasható legyen!
 11. Készítsen külön munkalapon oszlopdiagramot a 2010. januári bevételi adatokból a mintának megfelelően! A függőleges tengely  beosztásai eltérhetnek a mintától.

Minta