Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Táblázatkezelés‎ > ‎

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás napjaink egyik népbetegsége. A feladata egy magas vérnyomásban szenvedő, gyógyszerrel kezelt beteg vérnyomásnaplójának elemzése. A vérnyomás a szívkamra összehúzódásának végén a legmagasabb, ezt nevezik szisztolés nyomásnak, vagy néha röviden szisztolénak. A legalacsonyabb értéket a szív elernyedési fázisának végén éri el, ez a diasztolés nyomás, vagy röviden diasztolé. A vérnyomás akkor magas, ha a szisztolés nyomás 130 Hgmm-nél, a diasztolés nyomás pedig 85 Hgmm-nél
magasabb.

A beteg egy éven keresztül reggelente megmérte a vérnyomását, és feljegyezte a szisztolés, illetve a diasztolés nyomás értékét, valamint a pulzusát.

A megoldás során vegye figyelembe a következőket!
 • A megoldás során a K oszloptól jobbra végezhet segédszámításokat.
 • Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használjon.
 • Ha egy részfeladatban fel akarja használni egy korábbi részfeladat eredményét, de azt nem sikerült teljesen megoldania, használja a megoldását úgy, ahogy van, vagy írja be a valószínűnek tartott adatokat! Így ugyanis pontokat kaphat erre a részfeladatra is.

Feladatok

 1. Helyezze el a vernyomas.txt tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású fájl adatait a táblázatkezelő program munkalapján úgy, hogy az első érték az A1-es cellába kerüljön! Mentse a táblázatot magas néven a táblázatkezelő program alapértelmezett formátumában!
 2. Állítson be a dátum oszlopban dátum formátumot a mintának megfelelően! (Az oszlop növekvő sorban az év valamennyi napját tartalmazza. A napokat beviheti kézzel is, ha a számokat nem sikerül dátummá átalakítani.)
 3. Írja be a jobb oldali segédtáblázat Határérték sorába a megfelelő oszlopokba a szisztolés nyomás „130”, illetve a diasztolés nyomás „85” Hgmm-es határértékének mérőszámát!
 4. Határozza meg függvény segítségével mindhárom adatoszlop (szisztolé, diasztolé, pulzus) átlagát, valamint legnagyobb és legkisebb értékét! Az eredményeket a jobb oldali segédtáblázat Átlag, Legnagyobb érték és Legkisebb érték sorában, a megfelelő oszlopokban jelenítse meg! A mérési eredmények átlagát függvény alkalmazásával kerekítse egészre!
 5. Hány esetben haladták meg a szisztolés nyomás, valamint a diasztolés nyomás mért értékei a megadott határértékeket? Határozza meg az eredményt képlet segítségével mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomás esetén a segédtáblázat Határértéket meghaladta sorában a megfelelő oszlopokban!
 6. Mely napokon mérte a beteg a legmagasabb értékeket? Képlet segítségével határozza meg a legmagasabb szisztolés és diasztolés nyomáshoz, valamint a legmagasabb pulzushoz tartozó dátumokat a Legnagyobb érték dátuma sor megfelelő oszlopaiban! (Ha valamelyik adatsor esetén több ilyen nap is volt, akkor bármelyiket szerepeltetheti.) Ezeket a cellákat a dátum oszlop formátumával azonos módon formázza meg!
 7. Hány napon nem mérte meg a beteg a vérnyomását? Függvény segítségével határozza meg az eredményt a Nincs mérés szöveg melletti cellában! (Feltételezheti, hogy ezeken a napokon mindhárom érték hiányzik, de a táblázat dátum oszlopában az adott dátum szerepel.)
 8. Másolható képlet segítségével a meghaladja oszlop celláiban jelenítse meg az „igen” szót, ha az adott napon mért szisztolés és diasztolés nyomás egyaránt meghaladta a határértéket! Egyébként a cella tartalma maradjon üresen!
 9. Hány olyan nap volt, amelyen a szisztolés és a diasztolés nyomás egyaránt meghaladta a megadott határértéket? Határozza meg az eredményt a „Hányszor haladta meg” felirat melletti cellában! Írja a „Hány százalékban” melletti cellába, hogy ez a mérési eredményt tartalmazó napok hány százalékában következett be!
 10. Állítsa be az oszlopok szélességét úgy, hogy minden cella tartalma olvasható legyen, továbbá a számokat tartalmazó cellák szélessége egyezzen meg egymással!
 11. A vérnyomásértékek mértékegysége legyen az adatokat tartalmazó B és C oszlopokban „Hgmm”! A „Hány százalékban” melletti cella tartalma százalék formátumban, de tizedesjegyek nélkül jelenjen meg!
 12. Állítsa be a betűk stílusát, a cellák szegélyét és hátterét a mintának megfelelően! Az 1. sor és az E oszlop adatait vízszintesen középre, a G oszlop adatait pedig jobbra igazítsa!
 13. Készítsen vonaldiagramot külön munkalapra, amelyen naponta feltünteti a szisztolés és a diasztolés nyomás értékeit! A jelmagyarázat kerüljön alulra, a diagram címe „A vérnyomás változása 2011-ben” legyen! A vízszintes tengelyen ne jelenjenek meg a napok! A diagramon a szisztolés nyomás görbéje piros, a diasztolés nyomásé pedig sárga színnel jelenjen meg!

Minta