Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Táblázatkezelés‎ > ‎

Kézilabda

A magyar kézilabda csapatok és játékosok eredményeiről meccsenként készül statisztika. A statisztika.txt állomány a 2007/2008-as magyar bajnokság egyik csapatának statisztikáját tartalmazza.

Feladatok

 1. Nyissa meg táblázatkezelő program segítségével a statisztika.txt adatfájlt (tabulátorral tagolt szövegfájl)! Mentse a táblázatot a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában kezilabda néven! A táblázat a következő adatokat tartalmazza:

  Név Játékos neve
  Poszt Milyen poszton játszik a csapatban
  Dobott hetes A játékos által elvégzett büntetők száma
  Értékesített hetes A játékos által bedobott büntetők száma
  Hetes % A büntetők sikeres értékesítésének aránya
  M1, M2, ... , M22 Az idény 22 mérkőzésén a dobott gólok számát mutatja. (Ebbe az értékesített hetesek száma is beletartozik.) Ha üres a cella, akkor a játékos az adott mérkőzésen nem játszott. 

 2. Szúrjon be négy oszlopot a Poszt (B) oszlop mögé! A beszúrt oszlopok második sorába írja rendre a „Játszott”, „Dobott gól”, „Gólátlag” és „Akciógól” szavakat!
 3. Számítsa ki a Játszott (C) oszlopba, hogy az adott játékos hány mérkőzésen játszott az adott idényben!
 4. A Dobott gól (D) oszlopba adja meg, hogy hány gólt dobott összesen a szezon során a játékos!
 5. Az Gólátlag (E) oszlopba számítsa ki játékosonként a dobott gólból és a játszott mérkőzésekből a gólátlagot! Az eredményt függvény segítségével két tizedesjegyre kerekítse!
 6. A játékosoknál külön tartják nyilván a büntetőkből (Értékesített hetes) származó és az akció során szerzett gólokat. Az Akciógól (F) oszlopba számítsa ki játékosonként az akcióból szerzett gólok számát!
 7. A Hetes % (I) oszlopba számítsa ki, hogy a játékosok mekkora százalékban értékesítették a büntetőket (hetes)! Ha a játékos nem dobott hetest, akkor az adott cellában ne jelenjen meg semmi! Az A25:A29 cellákba írja be az alábbi szavakat, és mellé a B25:B29 cellákba számítsa ki, hogy a megadott posztokon játszó játékosok hány gólt lőttek az idény során! 

  irányító 
  átlövő 
  beálló 
  jobbszélső 
  balszélső 

 8. Rendezze az adatokat a Játszott oszlop, azon belül pedig a Dobott gól oszlop adatai szerint csökkenően!
 9. Formázza a táblázatot a mintának és a leírásnak megfelelően!
  a) Az A2:I22 és a J2:AE22 tartomány körül vastag, belül vékony keret van.
  b) A második sor szövegei félkövér stílusúak, hátterük szürke színű.
  c) Az A:I oszlopok szélessége egyenként legyen 90 pontos.
 10. A táblázat oldalbeállítását alakítsa úgy, hogy a nyomtatásnál csak az A1:I22 tartomány jelenjen meg! Állítson be fekvő laptájolást és érje el, hogy a megadott tartomány a nyomtatás során függőlegesen és vízszintesen az oldal közepén legyen!
 11. Készítsen halmozott oszlopdiagramot azokról a játékosokról, akik mindegyik mérkőzésen részt vettek! A diagramon a mérkőzésenként dobott gólok száma jelenjen meg! A kapusok eredményét ne tartalmazza a diagram! A diagram címe legyen „Mérkőzésenkénti statisztika”! A jelmagyarázatban a játékosok neve jelenjen meg! A kategóriatengely neve legyen „Mérkőzések”, az értéktengelyé pedig „Dobott gólok”!

Minta