Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Táblázatkezelés‎ > ‎

Gyógynövény

Gyógynövények nevéről és gyűjtési időszakáról adataink vannak a noveny.txt fájlban (tabulátorokkal tagolt szövegállomány). Táblázatkezelő program segítségével oldja meg az alábbi feladatokat!
A megoldás során vegye figyelembe a következőket!
 • A megoldás során törekedjen képlet, függvény, hivatkozás használatára!
 • A részfeladatok között van olyan, amely egy korábbi kérdés eredményét használja fel. Ha egy részfeladatot nem sikerült teljesen megoldania, használja a megoldását úgy, ahogy van, vagy számot adó kifejezés helyett írjon be tetszőleges egész számot, és azzal dolgozzon tovább! Így ugyanis pontokat kaphat erre a részfeladatra is.
 • Amennyiben szükséges, segédtáblázatokat a munkalap H oszlopától jobbra hozhat létre.

Feladatok

 1. Nyissa meg táblázatkezelő program segítségével az noveny.txt fájlt úgy, hogy az első beolvasott adat az A1-es cellába kerüljön! A táblát mentse a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában noveny néven!


  A forrásadatok oszlopainak jelentése:

   Név  A gyógynövényneve
   Gyűjtendő  A növény gyűjtendő része
   Gyeleje  A gyűjtési időszak kezdő hónapja
   Gyvege  A gyűjtési időszak utolsó hónapja

 2. Az E oszlopban (Gyido) minden növényre azonos számítási módon határozza meg, hogy hány hónapig gyűjthetők! Figyeljen arra, hogy vannak olyan növények, amelyeket téli időszakban gyűjtenek! Ezeknél a kezdő hónapszám nagyobb, mint a befejező. Pl.: Az acsalapu 3 és a bojtorján 8 hónapig gyűjthető.
 3. Egy adott év hányadik hónapjában lehet elkezdeni az első gyógynövény gyűjtését? A választ meghatározó függvényt az G2 cellába írja!
 4. A G4 cellában függvény segítségével adja meg, hogy adott év hányadik hónapjában fejeződik be legkésőbb a levelükért gyűjtendő növények aratása! (Ha szükséges, a H oszlopba segédadatokat írhat.)
 5. Határozza meg az G6 cellában azoknak a növényeknek a számát, amelyeket a levelükért gyűjtenek!
 6. Gyűjtse ki az G8 cella alá a levelükért gyűjtendő növények nevét (más adat róluk nem kell)!
 7. Rendezze a növények listáját, a megfelelő összetartozó adatokkal együtt, a gyűjtésidő hossza szerint csökkenően!
 8. Az A:D oszlopban levő adatokhoz állítson vékony cellaszegélyezést, a többi cella szegély nélkül jelenjen meg a nyomtatási képen!
 9. A számított értékeket tartalmazó oszlopokban a betűszín legyen kék!
 10. Állítsa be az oszlopszélességeket úgy, hogy minden szöveg látszódjon, de munkája a nyomtatási képen 1 oldalra elférjen!
 11. Az élőfejbe, bal oldalra címnek írja be, hogy „Gyógynövény”, jobb oldalra szúrja be a mai dátumot!
 12. Ábrázolja új munkalapon halmozott oszlop diagrammal a növények gyűjtési időszak kezdetét és hosszát! A diagramon legyen jelmagyarázat, szerepeljen a növények neve, a hónapok, de más adat és cím ne jelenjen meg! Az oszlopok szélességét az alapértelmezettnél állítsa vastagabbra! A gyűjtési időszak kezdetét ábrázoló oszlopok fehérek és a hosszát ábrázolók sötétzöldek legyenek!