Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Táblázatkezelés‎ > ‎

Étlap

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára. 

Táblázatkezelő program segítségével oldja meg a következő feladatokat! 

A megoldás során vegye figyelembe a következőket! 
  • Segédszámításokat az O oszloptól jobbra, illetve a 60. sortól lentebb végezhet. 

  • Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használjon, hogy az alapadatok módosítása esetén is a kívánt eredményeket kapja! 

  • A részfeladatok között van olyan, amely egy korábbi kérdés eredményét használja fel. Ha a korábbi részfeladatot nem sikerült teljesen megoldania, használja a megoldását úgy, ahogy van, vagy írjon be egy valószínűnek tűnő eredményt, és azzal dolgozzon tovább! Így  ugyanis pontokat kaphat erre a részfeladatra is. 

Feladatok

  1. 1. Töltse be az etlapforras.txt tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlt a táblázatkezelőbe az A1-es cellától kezdődően! Munkáját etlap néven mentse el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában! 

  2. A táblázat F oszlopában az egyes ételek eredeti árai találhatók. Az akciós árat az étterem tulajdonosa úgy kéri, hogy az eredeti ár 20%-kal csökkentett értékének egészrészét vegyük, és ennek utolsó számjegyét cseréljük kilencesre! Ennek megfelelően határozza meg a G oszlopban az akciós árat az egyes ételekre! 

  3. A K29-es cellában határozza meg a legnagyobb akciós árat! 

  4. A K30-as cellában határozza meg a legnagyobb akciós árú étel nevét (ha több ilyen étel is van, akkor azok közül bármelyikét)! 

  5. Minden nap három menüből választhatnak a vendégek. Ezek a táblázatban az I oszloptól kezdődően találhatók. Minden menü három ételből áll. Az ételek a B oszlopban található sorszámukkal azonosíthatók. A J oszlopban (J5:J7; J13:J15; J21:J23 tartományokban) másolható képlet segítségével határozza meg az I oszlopban szereplő sorszámhoz tartozó ételek megnevezéseit! 

  6. A K oszlopban másolható képlet segítségével jelenítse meg a menükhöz tartozó ételek akciós árait! 

  7. Az N oszlopban másolható képlet segítségével határozza meg a menühöz tartozó ételek energiaértékét! Az egyes ételek energiaértéke a D oszlopban található. 

  8. Az N9; N17; N25 cellákban határozza meg az egyes menük összes energiamennyiségét! 

  9. A K9; K17; K25 cellákban határozza meg az egyes menük árait! A menüár a menüben szereplő ételek akciós árának összegéből, annak százasokra lefele történő kerekítéséből adódik. 

  10. A K10; K18; K26 cellákban határozza meg 20 adag menü árát! Ebben az esetben a menüárból további 10% kedvezményt kell számolni!  

  11. Formázza a táblázatot az alábbi leírás és a minta szerint: 

    a. Az első sor és az első oszlop celláit igazítsa középre! 
    b. Az első oszlopban található kategórianeveket állítsa félkövér betűstílusúra! 
    c. Az F, G és K oszlopban található számértékek ezres tagolással, tizedesjegyek nélkül és „Ft” mértékegységgel jelenjenek meg! 
    d. Az A oszloptól az N oszlopig állítson be olyan oszlopszélességet, hogy minden adat olvasható legyen! 
    e. Az I oszlop celláinak stílusát és igazítását állítsa be a mintának megfelelően! 
    f. A J oszlop celláit igazítsa a mintának megfelelően! 
    g. A menüket szegélyezze a minta vastag vonalának megfelelően! 
    h. Az egyes ételcsoportokat – a minta szerint – vastag vonallal szegélyezze! 

  12. Készítsen külön lapra oszlopdiagramot, amin az egyes desszertek energiaértéke olvasható le! A diagram címe legyen „Desszertek energiatartalma (kcal)”! A diagramhoz ne tartozzon jelmagyarázat! A vízszintes tengelyen az ételek neve legyen olvasható! 

  13. A diagramon eltérő színezéssel emelje ki a legkisebb és a legnagyobb energiaértékű desszerthez tartozó oszlopot! (A színezéssel történő kiemelésnek nem kell követnie az alapadatok esetleges változását.) 

Minta