Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Szövegszerkesztés‎ > ‎

Agatha Christie

Agatha Christie korának egyik legnépszerűbb írója volt. Regényeit ma is milliók olvassák, az azokból készített filmeket rendszeresen vetítik. Ebben a feladatban az A.C. Filmklub az írónőről készített ismertetőjét és a filmvetítésre hívó szórólapját kell elkészítenie az alábbi
leírás és minta alapján. Munkájához használja fel az ac.txt és ac_muvek.txt UTF-8 kódolású szövegállományokat, valamint a poirot.jpg és a marple.jpg képállományokat!

Források

Feladatok

 1. Hozza létre szövegszerkesztő program segítségével a christie, a szorotorzs és a szorolap állományokat a program alapértelmezett formátumában a források felhasználásával! A dokumentumokban ne legyenek felesleges szóközök és üres bekezdések! A christie dokumentumot a minta és az alábbi leírás alapján készítse el az ac.txt és az ac_muvek.txt állományok felhasználásával!

 2. Legyen a dokumentum álló tájolású és A4-es lapméretű! A margók méretét 2,3 cm-re állítsa be!

 3. A dokumentumban – a művek listáját kivéve – mindenhol Times New Roman (Nimbus Roman) betűtípussal, valamint 24, 15 és 12 pontos méretű karakterekkel jelenjen meg a szöveg! A művek listáját talp nélküli betűtípussal, 10 pontos méretben készítse el!

 4. Ebben a dokumentumban háromféle bekezdésformázást alkalmazzon a minta szerint!
   a. A cím és alcím három bekezdése a karaktermérettől eltekintve legyen azonosan formázva!
   b. A folyó szöveg bekezdéseinek jellemzői mindenben egyezzenek meg! Ezen bekezdésekben használjon 15 pontos sorközt!
   c. A művek felsorolásainál – legfeljebb a fejrész alatti térköztől eltekintve – azonos bekezdésformázást alkalmazzon!

 5. A regényalakokról szóló részben a bekezdés mellett a bal margóhoz igazítva helyezze el a megfelelő képeket! A képek magasságát 2,5 cm-re állítsa be az arányok megtartásával!

 6. A művek listájának szövegét az ac_muvek.txt tabulátorokkal tagolt szövegfájl tartalmazza. Az állományban olyan oszlopok is megtalálhatók, amelyek ebben a dokumentumban nem szükségesek. Ügyeljen rá, hogy a végén a szöveg csak a szükséges elemeket tartalmazza!

 7. A művek listáit – a minta alapján – tabulátorral vagy táblázattal alakítsa ki! A fejléceket („magyar cím”, „eredeti cím”, „kiadási év”) be kell gépelnie! Mindkét listát formázza dőlt stílusúra, a fejlécek legyenek félkövérek is! 

  Készítse el a szórólapot kördokumentumként a minta és az alábbi leírás alapján 
  az ac_muvek.txt tabulátorokkal tagolt szövegfájl mint adatforrás felhasználásával! Az adatforrásban szereplő mezőnevek: szereplo, magyar, angol, ev, datum.

 8. A törzsdokumentum elkészítésénél alkalmazzon A5-ös lapot! A lap tartalmát igazítsa függőlegesen középre! A törzsdokumentumot mentse szorotorzs néven!

 9. A lapon – a szövegtükör teljes szélességében – helyezzen el egy 1 oszlopból és 3 sorból álló táblázatot! A sorok magassága pontosan 2 cm, 9,5 cm és 2 cm legyen! A táblázatnak csak külső szegélye legyen!

 10. A törzsdokumentum szövegét be kell gépelnie! Minden cella tartalma pontosan egy bekezdésbe kerüljön, a tördelést – a minta alapján – sortöréssel végezze!

 11. A szöveget tetszőleges betűtípussal, egységesen 20 pontos karaktermérettel készítse el!

 12. A törzsdokumentumot egyesítse az adatforrással, és az egyesített dokumentumot mentse szorolap néven a szövegszerkesztő alapértelmezett formátumában! (Ha az egyesítés eredménye több különálló dokumentum, akkor a szorolap nevet egészítse ki egy sorszámmal!)

Minta