Gitár

A gitár a legkedveltebb hangszerek egyike. Története egészen a XV. századig nyúlik vissza, bár mai formáját csak a XIX. században érte el. A feladata, hogy a gitárról egy bevezető előadást készítsen prezentációs formában. A prezentáció szövegét a gitarforras.txt fájlban találja. A prezentációhoz felhasználható képek az akusztikus.png, a klasszikus.png, az elektro-akusztikus.png, az elektromos.png, a gitarhelyett.png és a gitar_alap.png
 1. A prezentáció háttere egy sematikus gitár rajz lesz, amit el kell készítenie. A gitar_alap.png állomány és a minta segítségével készítse el a gitar.png képet! A kép elkészítéséhez használjon görbéket, amelyek megrajzolásához a gitar_alap képen lévő segédpontok adnak segítséget! A gitár testét és fejét sötétszürke RGB(128, 128, 128) kódú színnel rajzolja meg! A húrokat világosszürke RGB(182, 182, 182) kódú színnel, a gitár testénél vékonyabb vonallal rajzolja meg! 

 2. A négy diából álló prezentációban az alábbi beállításokat végezze el a leírás és a minta alapján:
  a. Munkáját a program alapértelmezett formátumának megfelelően gitar néven mentse!
  b. A diák háttereként állítsa be az elkészített gitar.png képet! Amennyiben a képet nem sikerült elkészítenie, akkor használja a gitarhelyett.png képet háttérként. A képet úgy állítsa be háttérként, hogy a dián a teljes gitár látszódjon!
  c. Az első dia kivételével mindegyik dián használjon Arial (Nimbus Sans) betűtípust 44, 30 és 24 pontos méretben!
  d. A diákon a szövegek színe legyen sötétszürke RGB(40, 40, 40) színű, és a rajz elemek színe pedig fekete! 

 3. A diák szövegét a minta alapján gépelje be, vagy az UTF-8 kódolású gitarforras.txt fájlból másolja át! 

 4. Az első dián a „Gitár” cím legyen a mintához hasonló tetszőleges talpas betűtípusú! A betűméretet úgy állítsa be, hogy a mintához hasonló méretű területet foglaljon el a cím! A címet tartalmazó szövegdobozt igazítsa úgy, hogy a dia bal felső sarkától vízszintesen és függőlegesen is 1 cm-re legyen! 

 5. A második diát készítse el a mintának megfelelően! 

 6. A harmadik dián készítsen kétszintű felsorolást! A dia jobb oldalára szúrja be az akusztikus.png állományt! A kép magasságát állítsa 14 cm-re az arányok megtartásával! A képhez rajzolja meg 3 pontos (0,1 cm) vastagságú vonallal a kapcsos zárójeleket a minta alapján! A kapcsos zárójelek mellé szövegdobozokban helyezze el a feliratokat! A feliratok a szövegdobozokban legyenek jobbra igazítottak és félkövér betűstílusúak! A szövegdobozok jobb széle legyen egy vonalban, illetve az egyes szövegdobozok függőlegesen a kapcsos zárójelhez legyenek igazítva a minta szerint!

 7. A negyedik dián a szövegek felsorolását készítse el a minta szerint! A dia jobb oldalára szúrja be és helyezze el egymásra az akusztikus.png, klasszikus.png, elektromos.png és elektro-akusztikus.png képeket! Az elektromos.png képet forgassa úgy, hogy a hosszabbik oldala függőlegesen álljon! Az akusztikus.png kép magasságát állítsa 14 cm-re az oldalarányok megtartásával! A többi kép méretét úgy állítsa be az arányok megtartásával, hogy azok egyforma magasak legyenek az akusztikus gitár képével! 

 8. A negyedik dián készítsen animációt úgy, hogy a gitárok képei a nekik megfelelő szöveggel jelenjenek meg, azokhoz képest 0,2-0,5 másodperccel késleltetve! Majd a gitár képe az animáció után tűnjön el a következő kattintásra! A felsorolások kattintásra jelenjenek meg egyenként! Az animáció helyben megjelenő jellegű legyen!

Minta