Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎HTML szerkesztés‎ > ‎

Vasúttörténet

A mellékelt vasuttort.txt állomány a magyarországi vasúthálózat kialakulásának kezdeteiről, a gőzvasút fénykoráról szól. A feladat megoldásához használja a lovasut.jpg és mozd1846.jpg képeket! 

Feladatok

  1. Készítsen vasuttort.html néven weblapot! A weboldal háttérszíne silver (#C0C0C0 kódú szín), a szöveg színe maroon (#800000 kódú szín) legyen! 

  2. A vasuttort.txt állomány szövegét jelenítse meg a weboldalon! Szükség esetén alakítsa ki és/vagy távolítsa el a felesleges bekezdéseket, és igazítsa balra a szöveget! 

  3. Az első bekezdés, „A vasút évszázada” legyen egyes szintű címsor, középre igazítva! A böngésző keretén megjelenő cím is ez legyen! 

  4. A második bekezdést a mintának megfelelően sortöréssel alakítsa ki! A hivatkozás az idézett weblapra mutasson! 

  5. A szöveg három fejezetet tartalmaz. A fejezetcímek: „Az első lépések”, „Kossuth és Széchenyi a közlekedésért”, „A gőzmozdony nagy korszaka”. Legyenek ezek a címek kettes szintű címsorok! 

  6. Az első fejezet elé írja ki a címeket, alakítsa felsorolássá és tegyen rá oldalon belüli hivatkozásokat, amelyek a megfelelő fejezetekre mutatnak! 

  7. A „Hazánk első valóban…” és az ezt követő bekezdést helyezze el egy kétcellás táblázat bal oldali cellájában! A másik cellába illessze be a lovasut.jpg képet! 

  8. A táblázat szélessége az ablak 100%-a, ezen belül a jobb oldali cella 300 képpont szélességű legyen! A táblázatnak se és a képnek se legyen szegélye! 

  9. A következő bekezdésben az „1846. július 15” és „pest–váci szakasz” szövegeket emelje ki félkövéren! Az „A vonal megnyitásakor…” bekezdés második mondatát alakítsa dőlt betűssé! 

  10. Az „A vonal megnyitásakor…” és az ezt követő két bekezdést helyezze el egy – az előzővel teljesen megegyező formátumú – táblázatba! A jobb oldali cellába helyezze el a mozd1846.jpg képet! 

Minta