Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎HTML szerkesztés‎ > ‎

Házityúk

Készítsen weblapot a házityúk bemutatására a következő leírás és minta szerint! 
Az elkészítendő állományok a tyuk.html és az elnevezes.html. Az oldalak szövegét a hazityuk.txt nevű, UTF-8 kódolású állományban találja. A feladat megoldásához szükséges képek: hatter.jpg, kakas_kep.gif, tyuk_kep.gif és nagy_kep.gif

Feladatok

 1. Először a tyuk.html oldalt készítse el! Az oldal háttérképe a hatter.jpg, a szöveg színe sötétkék (#003399 kódú) szín legyen! 
 2. Az oldal váza, a mintának megfelelően középen, egy 700 képpont széles, sárgásfehér (#EEEECC kódú) színnel kitöltött téglalap legyen, amelyben a szöveg és a képek jelenjenek meg! 
 3. A cím („A házityúk”) legyen egyes szintű címsor és középre igazított! A böngésző keretén megjelenő cím szövege is ez legyen! 
 4. A címmel egy sorban a téglalap bal szélén a  tyuk_kep.gif, a jobb szélén a  kakas_kep.gif legyen a mintának megfelelően! 
 5. Az oldal szövegét a hazityuk.txt állományból a mintának megfelelően illessze be! 
 6. A „Háziasítás és eredete” alcím legyen kettes szintű címsor stílusú! 
 7. A házityúk kialakulásában részt vevő fajok felsorolásként jelenjenek meg! 
 8. A szövegtörzs végén az „Elnevezés” szöveget igazítsa jobbra  és alakítsa linkké, amely mutasson a másik elkészítendő állományra (elnevezes.html)! 
 9. Készítse el az elnevezes.html állományt! Az oldal háttérszíne sárgásfehér (#EEEECC kódú), a szöveg színe sötétkék (#003399 kódú) szín legyen! 
 10. A cím („Elnevezés”) egyes szintű címsor legyen! A böngésző keretén megjelenő cím ebben az esetben is „A házityúk” legyen! 
 11. Az oldal szövegét a hazityuk.txt forrásállomány végéről másolja át! 
 12. Az elnevezések magyarázatát felsorolással jelenítse meg, a neveket pedig félkövér stílussal emelje ki! A házityúk latin neve legyen dőlt stílusú! 
 13. Szúrja be a cím után – a szöveg mellé jobb oldalra – a nagy_kep.gif képet, 1 képpontos szegéllyel! 

Minta