Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎HTML szerkesztés‎ > ‎

Bandy

A bandy téli sport, mely a jéghokihoz, a focihoz és a gyeplabdához hasonlít. A sport történetének és szabályainak bemutatására készítsen két weblapot! A weblapok készítéséhez forrásként a tortenet.txt, szabaly.txt, gorog.gif, jatekos.jpg és a csik.jpg állományokat, illetve a megadott mintát használja fel! A szövegfájlok UTF-8 kódolásúak. 

Feladatok

 1. Hozzon létre két weblapot tortenet.html és szabaly.html néven! Mindkét weblap következő tulajdonságai egyezzenek meg a két lapon: 
  a. A böngésző címsorában megjelenő cím „BANDY” legyen! 
  b. Az oldal háttérszíne, a szöveg színe és a linkek minden állapotának színe legyen fekete (#000000 kódú)! 
  c. Készítsen egy 2×2-es táblázatot! A táblázat legyen középre igazított, 800 pont széles! A háttérszíne legyen narancssárga (#FF5A18 kódú)! Állítson be 2 pontos szegélyt és 10 pontos cellamargót! 
  d. A táblázat első sorában vonja össze a cellákat, és ide illessze be a csik.jpg képet! 
  e. A második sor első cellájának szélességét állítsa 140 pontosra! A cella tartalmát igazítsa függőlegesen felülre a mintának megfelelően! 
  f. Ebbe a cellába írja be és formázza a mintának megfelelően „A bandy története” és „A bandy szabályai” szöveget! A megfelelő szöveget alakítsa a másik oldalra mutató linkké! 
 2. A tortenet.html lapon az elkészített egységes táblázat második sorának második cellájába írja be a „A bandy története” szöveget, majd formázza egyes szintű címsor stílussal, és helyezze vízszintesen középre! 
 3. A cím alá illessze be a tortenet.txt állományból a szöveget! A szöveg legyen sorkizárt igazítású! 
 4. Helyezze el és igazítsa a szövegben a gorog.gif képet a mintán látható módon! A kép szövegtől való vízszintes távolságát állítsa 5 pontosra! 
 5. A szabaly.html oldalon az elkészített egységes táblázat második sorának második cellájában írja be a „A bandy szabályai” szöveget, és formázza a tortenet.html oldalon lévő címmel megegyező módon! 
 6. A cím alá illessze be a szabaly.txt állományból a szöveget! Állítson be felsorolást a szabályokat leíró bekezdésekre! 
 7. A mintának megfelelően illessze be és igazítsa a jatekos.jpg képet! 

Minta