Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Adatbázisok‎ > ‎

Tánc

A tánckedvelő statisztikusok 1999-ben alapították meg a Táncolj Te Is! klubot, ahol minden társastáncot kedvelőt szívesen látnak. A klubban mindig igen jó a hangulat, így aki bemegy, aznap biztosan táncol legalább egyszer. Az alapítók természetesen nem tagadták meg 
önmagukat, minden klubestéről pontos nyilvántartással rendelkeznek: tudják, hogy melyik nap milyen táncok voltak, de még azt is, hogy azt a táncot kik kivel táncolták. 

A táblákban szereplő adatok kitaláltak.

 1. Készítsen új adatbázist klub néven! A mellékelt három adattáblát (tag.txt, tanc.txtpar.txt) importálja az adatbázisba a fájlnévvel azonos táblanéven (tag, tanc, par)! Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első sorok a mezőneveket tartalmazzák. A létrehozás során minden táblában állítsa be a megfelelő típusokat, és jelölje meg a kulcsnak alkalmas mezőt! A par táblában alakítson ki egyedi azonosítót! 

  Táblák: 

  tag (id, nev, ferfi, szulido) 
     id a klubtag azonosítója (szám), ez a kulcs 
     nev a klubtag neve (szöveg) 
     ferfi a klubtag nemét adja meg (logikai) 
     szulido a klubtag születési dátuma (dátum) 

  tanc (id, datum, nev) 

     id a tánc azonosítója (szám), ez a kulcs 
     datum amikor azt a táncot táncolták (dátum) 
     nev a tánc neve (szöveg) 

  par (tancid, ferfiid, noid) 

     tancid a táncolt tánc azonosítója (szám) 
     ferfiid a páros férfi tagjának azonosítója (szám) 
     noid a páros női tagjának azonosítója (szám) 

  A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket és a jelentést a zárójelben olvasható 
  néven mentse! Ügyeljen arra, hogy a megoldásban pontosan a kívánt mezők, kifejezések szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg! A megoldás során feltételezheti, hogy nincs két azonos nevű személy. 

 2. Készítsen lekérdezést, amely a hölgy klubtagok nevét születési dátum szerinti sorrendben jeleníti meg! (2holgy) 
 3. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy 2001-ben melyik táncot lehetett a leggyakrabban táncolni! A lekérdezéssel a tánc nevét adja meg! (32001) 
 4. (*) Készítsen jelentést, amelyben napokra lebontva megadja Siket Karen úrhölgy táncrendjét! Az oszlopok neve nagy kezdőbetűvel a következők legyenek: Tánc, Partner! A dátumot tetszőleges formátumban jelenítheti meg! A jelentés létrehozását lekérdezéssel vagy ideiglenes táblával készítse elő! (4tancrend) 
 5. A klub vezetői minden olyan hölgyet rózsával köszöntenek, akik épp a születésnapjukon lépnek a parkettre. Pontosan annyi szál rózsát kapnak, ahányadik születésnapjukat ünneplik táncolásuk napján. Lekérdezéssel sorolja fel azok nevét, akiket már ért ez a megtiszteltetés, és adja meg, hány szál rózsát kaptak! (5szulinap) 
 6. Bodrogi Gergely maga is nyilvántartja minden táncpartnerét. Minden tánc után kitölt egy kis lapot, amelyre felírja a partner nevét, a korát (amit abban az évben tölt be), a dátumot és a tánc nevét. Rendezgetésük közben az egyik régi kartonra ráborult egy pohár őszibaracklé, és szinte teljesen olvashatatlanná vált. Annyi megállapítható, hogy a partner 30 éves volt, amikor táncoltak, és Stella vagy Sztella az utóneve. Készítsen lekérdezést, amelynek segítségével pótolhatók a lap olvashatatlanná vált adatai (teljes név, dátum, tánc neve)! (6gergely) 
 7. 2001. augusztus 4-én Kardos Norbert azzal az elhatározással lépett be a klub ajtaján, hogy aznap minden jelen lévő hölgyet megtáncoltat. Vajon sikerült neki? Készítsen lekérdezést, amely felsorolja azokat az akkor jelen lévő hölgyeket, akikkel aznap nem táncolt – ha van ilyen egyáltalán! (7kardos)