Érettségi‎ > ‎Gyakorlat‎ > ‎Adatbázisok‎ > ‎

A. C. Kiadó

Agatha Christie még mindig a legnépszerűbb regényírók közé tartozik. Az A.C. Kiadó az ő regényeinek kiadására specializálódott. A műveket magyarul és angolul közös kötetben jelentetik meg. Az adatbázis a detektívregényeket és az azokra leadott rendeléseket 
tartalmazza. 

Források


Feladatok

 1. Készítsen új adatbázist ackiado néven! A mellékelt állományokat (regeny.txt, rendeles.txt) importálja az adatbázisba a fájlnévvel azonos táblanéven! Az állományok tabulátorral tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlok, az első soruk a mezőneveket tartalmazza. A rendeles táblához adjon hozzá id néven egyedi azonosítót! A létrehozás során állítsa be a megfelelő típusokat és a kulcsot! 

  Táblák: 

  regeny (id, kategoria, magyar, angol, ev, ar) 
    id: a regény azonosítója (szám), ez a kulcs 
    kategoria: a regény kategóriája (szöveg), ha Hercule Poirot vagy Miss Marple szerepel a történetben, akkor a Poirot, illetve a   Marple név szerepel, egyébként üresen marad (nincs olyan mű, amelyben közösen szerepelnek) 
    magyar:  a regény magyar címe (szöveg) 
    angol: a regény eredeti, angol címe (szöveg) 
    ev: az első angol kiadás éve (szám) 
    ar: a regény jelenlegi ára (szám) 

  rendeles (id, datum, regenyid, darab) 
    id: a rendelés azonosítója (számláló), ez a kulcs 
    datum: a rendelés időpontja (dátum) 
    regenyid: a rendelt regény azonosítója (szám) 
    darab: a rendelt darabszám (szám) 

  A következő feladatok megoldásánál a lekérdezéseket a zárójelben olvasható néven mentse! 
  Ügyeljen arra, hogy a lekérdezésben pontosan a kívánt mezők szerepeljenek, felesleges mezőt ne jelenítsen meg! 

 2. Készítsen lekérdezést, amely ábécérendben jeleníti meg az 1945 előtt született regények magyar címét! (21945) 
 3. Készítsen lekérdezést, amely felsorolja azon regényeket, amelyeknek magyar vagy angol címében szerepel a Poirot név! A magyar és az angol címet jelenítse meg! (3poirot) 
 4. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy Agatha Christie melyik Miss Marple történetet írta meg először! A mű angol címét jelenítse meg! (4marple) 
 5. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy hány olyan művet írt Agatha Christie, amelyben sem Poirot, sem Miss Marple nem szerepel! (5darab)  
 6. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy mennyi volt eddig a kiadó bevétele! (6bevetel) 
 7. Egy-egy műből annyit nyomtattak előre, hogy ha legalább 750 darabot megvesznek belőle, már megtérült a befektetés. Lekérdezéssel adja meg azon művek magyar címét és az eladott példányszámot, amelyek már túllépték ezt a határt! (7megterult) 
 8. Megrendeltük „Az alibi” című könyvet, pedig már ott volt a könyvespolcunkon. A kiadó szívesen kicseréli, de csak egy pontosan vele egyező árú könyvre! Készítsen lekérdezést, amely kilistázza azon művek magyar címét, amelyek szóba jöhetnek! (8alibi)