Opera

Hazánkban sok műkedvelő operaénekes van. A jelenleg is aktív énekesek és néhány opera adatait tartalmazza az alábbi adatbázis. 
A személyekre vonatkozó adatok kitaláltak, az operák adatai a magyar társulatok weblapjáról, valamint a http://opera.stanford.edu/ oldalról származnak.

Relációs séma

enekes (id, nev, szulev) id az énekes azonosítója (szám), ez a kulcs nev az énekes neve (szöveg) szulev az énekes születési éve (szám) repertoar (id, enekesid, szerepid, utoljara) id a repertoár aktuális elemének azonosítója (számláló), ez a kulcs enekesid az énekes azonosítója (szám) szerepid a szerep azonosítója (szám) utoljara az év, amikor az adott szerepet utoljára énekelte az adott énekes (szám) szerep (id, szerepnev, muid, hang) id a szerep azonosítója (szám), ez a kulcs szerepnev a szerep(lő) megnevezése az adott műben (szöveg) muid a mű azonosítója (szám) a szerephez tartozó hang azonosítója (szöveg) hang mu (id, szerzo, cim) id a mű azonosítója (szám), ez a kulcs szerzo a mű szerzőjének neve (szöveg) cim a mű címe (szöveg)

KapcsolatokKérdések

  1. Készítsen lekérdezést, amely ábécérendben jeleníti meg a bariton szerepek nevét! 
  2. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy mennyi a korkülönbség a legidősebb és legfiatalabb énekes között! 
  3. Készítsen lekérdezést, amely megadja az Erkel-operák szerepeit! A listában jelenjen meg, hogy a szerephez milyen hang és melyik opera tartozik! 
  4. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy az adatbázis szereplői közül ki énekelte legidősebben a Bánk bán című opera valamelyik szerepét! Adja meg a személy nevét, az énekelt szerepet, valamint azt, hogy az utolsó énekléskor hány éves volt! 
  5. Kovács Ádám rendező a következő évadban Wagner-operákat szeretne színre vinni. Ezért azoknak a hölgy énekeseknek nőnapi köszöntőt küld, akiknek valamelyik Wagner-opera szerepel repertoárjában. Készítsen lekérdezést, amely felsorolja az érintettek nevét! Ügyeljen arra, hogy minden személy csak egyszer jelenjen meg! A nők alt, szoprán és mezzoszoprán hangon énekelnek. 
  6. A kis Máté szüleivel látott egy operaelőadást. Meglepődve ismerte fel a szomszéd Ottó bácsit a színpadon. Furcsának találta, hogy bár a darabban van Ottó nevű szerep, azt a szerepet nem a szomszéd játssza. Készítsen lekérdezést, amelyik megadja a szomszéd nevét, és azt, hogy ebben a darabban milyen szerepet játszott! 
  7. Készítsen lekérdezést, amely megadja, hogy hány énekes tartozik az egyes hangokhoz! (Feltételezheti, hogy az egyes énekesek repertoárjában megtalálható összes szerephez ugyanaz a hang tartozik.)