IOI

Forrás: alkalmazói OKTV 2014, 2. forduló

Az adatbázisunkban a 2013. évig 25 alkalommal, megrendezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) fontosabb adatait tároljuk. Az induló országok és diákok alapadatainak és az elért pontoknak, helyezéseknek van helyük az adatbázisban. Jelenleg csak néhány ország diákjainak adatait találjuk meg benne, de természetesen bármikor bővíthető a tartalom. A magyar diákok adatai már bekerültek a rendszerbe.

Táblák 

tOlimpia(Olimpiasorszamegész, Ev: egész, Kezdete: dátum, Vege: dátum, 
         Resztvevoszam: egész, Orszagszam: egész)

tSzervez(Olimpiasorszam: egész, Okod: egész, Hely: szöveg)

tOrszag(OKod: egész, Orszag: szöveg, Arany_ossz: egész, Ezust_ossz: egész, Bronz_ossz: egész)

tDiak(DAzon: egész, OKod: egész, Nev: szöveg)

tPont(DAzon: egész, Olimpiasorszam: egész, F1, F2, ..., F8: valós,  PontAbs: valós, 
      PontSz: valós, HelyAbs: szöveg, HelySz: valós, Erem: szöveg, Extra: szöveg,  Megj: szöveg)

Kapcsolatok 


Kérdések

Készíts SQL lekérdezéseket az alábbi problémák megoldására!

 1. Átlagosan hány résztvevője volt a versenyeknek?

 2. Összesítsük, hogy melyik ország versenyzői hány pontot szereztek! Az eredményeket összpontszám szerint csökkenően rendezve, "ország", "összpontszám" alakban adjuk meg.

 3. Egy régebbi ismerősünk egy versenyének adataira vagyunk kíváncsiak. Sajnos az illető nevére és a verseny évére nem emlékszünk pontosan. Abban bízunk, hogy ha az emléktöredékek alapján viszonylag kevés adatot látunk, akkor fel fogjuk ismerni a nevét. 
  Készíts a diákok neve szerint rendezett listát az összes „dan” és az összes „mik” szöveget tar
  talmazó névről!
  A lekérdezésben jelenítsd meg a diák neve után a diák országának a nevét, a ver
  seny évét és az elnyert érem megnevezését! Csak a 2010 előtti eredmények érdekelnek minket.

 4. Szeretnénk tudni, hány napos volt a legrövidebb és a leghosszabb olimpia.
  Készíts egy lekér
  dezést, amely a fenti sorrendben kiírja a kért napok számát!

 5. Gyakran előfordul, hogy egy diák több évben is elindul az olimpián.
  Készíts lekérdezést a 
  magyar indulókról! A táblázatban először a diák neve legyen, majd az, hogy mennyi olimpián indult! Végül a harmadik oszlopban az érmeinek a számát mutasd! A lista legyen az érmek száma szerint csökkenő, azon belül pedig a nevek szerint növekvő sorrendű!

 6. Az olimpikonok szereplései között találhatunk olyat is, hogy valaki tökéletes megoldást adott le. Készíts az ilyen esetekhez lekérdezést, amely kiírja a hibátlan eredményt elért diák nevét, pontszámait, a verseny évét és helyét.

 7. Kíváncsiak vagyunk, hogy a mi adataink alapján mely országok nem szerveztek még olimpiát (természetesen csak az olimpiákon eddig részt vett országok közül). Készíts lekérdezést, amely az ilyen országok nevét névsorban listázza!

 8. Készíts lekérdezést, ami megmutatja, hogy az egyes években a magyar diákok hogy szerepeltek! A válasz tábla 6 oszlopa rendre: évszám, magyar diákok száma, aranyérmesek száma, ezüstérmesek száma, bronzérmesek száma, végül pedig a további magyar helyezettek (nem érmesek) száma. A táblázat sorait az évszámok szerint csökkenően mutasd!

 9. Állapítsd meg, hogy volt-e egy „helyen” többször olimpia! Készíts lekérdezést, amelyben megjelenik minden olyan hely neve, amelyik többször előfordul a szervezők között! Írasd ki az ilyen helyek nevét és a rendezett olimpia sorszámát! A lista legyen névsorban, majd azon belül az olimpia sorszáma szerint csökkenő irányban rendezve!
  Egy kis emlékeztető az élet összetettségéről. Lehet 
  azonos nevű város két országban, példaként Cambridge Angliában és az USA-ban is létezik.
Ponthatárok: 1-3-5-7.    Megoldás vázlatok