Bolt

Egy számítástechnikai eszközökkel és szoftverekkel foglalkozó bolt eladásait követjük nyomon adatbázis segítségével. A termékek kategóriák szerint csoportosíthatók, nevük és áruk van. Egy-egy vásárlás során általában több dolgot is vesz egy vevő, ezért külön táblában rögzítjük a vásárlásokat (azonosítóval, vevővel és dátummal), és külön táblában a vásárlás tételeit.

Készítsük el az adatbázist bolt néven a következő leírás alapján, majd írjunk lekérdezéseket a lent felsorolt kérdések megválaszolására!

(Súgó: Libre Office Base alatt mondjunk igent az elsődleges kulcs létrehozására, utána a szerkesztésben állítsuk át az eredetileg megadott oszlopra, hogy ő a kulcs, végül töröljük a felesleges új oszlopot.)

Relációs séma

vevo(id, vevo, telep)
id : egyedi azonosító, szám, kulcs
vevo : a vevő neve, szöveg
telep : a vevő telephelye, szöveg

vasarlas(id, vevo_id, datum)
id : egyedi azonosító, szám, kulcs
vevo_id : a vevő azonosítója
datum : a vásárlás napja, dátum

termek(id, nev, kategoria, ar)
id : egyedi azonosító, szám, kulcs
nev : a termék neve, szöveg
kategoria : a termék kategóriája, szöveg
ar : a termék ára, szám

tetelek(id, vasarlas_id, termek_id, db)
id : egyedi azonosító, szám, kulcs
vasarlas_id : a vásárlás azonosítója
termek_id : a vásárolt termék azonosítója
db : hány darabot vettünk a termékből, szám


Források

Feladatok

  1. Melyik termékek nevében szerepel az "INTEL" karakterlánc? Nevüket, kategóriájukat és árukat kell kiírni, az ár szerint csökkenően rendezve. (1intel)
  2. Összesen hány forint értékben vásárolt a boltban a "JKE"? Az eredmény tábla egyetlen oszlopának címkéje legye "Összesen"! (2jke)
  3. Összesítsük, hogy melyik termékből összesen hány darabot adtak el a boltban. A lista kategória, azon belül pedig a termék neve szerint legyen rendezett! (3darab)
  4. Határozzuk meg, hogy a 4. kerületi telephellyel rendelkező cégek milyen termékeket vásároltak! Minden termék nevét egyszer írjuk ki, ábécérendben. (4ker)
  5. Készítsünk hónapra lebontott összesítést az eladásokból származó bevételről. A lista dátum szerint rendezve jelenjen meg, és tartalmazza az évet, a hónapot és a bevételt! (5bevétel)
  6. Állapítsuk meg, hogy melyik három termék fogyott legkevésbé az adott időszakban! A termék nevét és az eladott darabszámot kell megjeleníteni. (6ritka)