Adatbázisok‎ > ‎

Egyed-kapcsolat modell

Az egyed-kapcsolat modell elemei


Az Egyed-Kapcsolat modell (EK-modell) segítségével felvázolhatjuk, mit is akarunk tárolni adatbázisunkban. A modell a következő elemekből áll:

Egyed (vagy egyed-halmaz): Az adatbázis "egyedek" adatainak tárolására használható. A modellben meg kell adnunk az egyed attribútumait (tulajdonságait), ezzel definiáljuk, hogy pontosan milyen információk lesznek rögzítve.

Kapcsolat: Az egyedek közötti kapcsolatokat is leírjuk az EK-modellben. A kapcsolatok általában két egyed-halmaz között állnak fent. Háromféle kapcsolatot szokás megkülönböztetni.
  1. "egy-egy" kapcsolat
  2. "egy-több" kapcsolat
  3. "több-több" kapcsolat

EK diagram 

Az EK-modell alapján grafikusan is ábrázolhatjuk az adatbázis tervet. Az egyedek nevét téglalapokba írjuk, az attribútumokat oválisokba, a kapcsolatokat pedig rombuszokba.

A kapcsolatok rombuszait összekötjük azokkal a téglalapokkal, amelyek a kapcsolatban álló egyedeknek felelnek meg, az összekötő vonalakon jelöljük a kapcsolat típusát. (1:1, 1:N, N:M)

Példák

Iskolai adatbázis

Egy iskolai adatbázisban két lehetséges egyed a "Diákok" és a "Tanátok". Egy köztük lévő (több-több) kapcsolat: "Tanítja".
A "Diákok" attribútumai: név, évfolyam, osztály.
A "Tanárok" attribútumai: név, tantárgy.

Sörfogyasztás